SSO

En blogg om Stavanger Symfoniorkesters vei fra Kuppelhallen via Carnegie Hall i New York til Nytt Konserthus i Bjergsted

06.10.2011

To debutanter på podiet i kveld

I kveldens hovedserie-konsert har vi to debutanter, både dirigent og solist opptrer for første gang i Stavanger, og vi er veldig glade for vårt nye bekjentskap!

På programmet står Matalon, Strauss og Sjostakovitsj.


François-Xavier Roth er en stigende stjerne i fransk musikkliv. Han utdannet seg først som fløytist før han valgte dirigentstudier.. Han har gjort en stor internasjonal karriere siden han vant en dirigentkonkurranse i år 2000, som umiddelbart ga ham posisjon som ”assistant conductor” i London Symphony Orchestra. Fortsatt dirigerer han dette orkesteret jevnlig, og det samme gjelder for flere andre av de store britiske orkestrene. I hjemlandet er han en hyppig gjest i Ensemble Intercontemporain i Paris og Radio France sitt filharmoniske orkester. 
Han har stor bredde i repertoaret og etablerte for åtte år siden sitt eget orkester, ”Les Siècles”. Dette ensemblet benytter både moderne og gamle instrumenter og fremfører musikk fra 1600-tallt til dagens musikk. Les Siècles er blitt et meget populært ensemble på en rekke festivaler i Europa og det gjør mange CD-innspillinger. 
François-Xavier Roth starter denne sesongen som sjefdirigent for SWR Sinfonieorchester Badem-Baden og Freiburg i Tyskland. Det gikk bare et år fra han debuterte med dette orkesteret til han fikk kontrakt på sjefsjobben. Dette er hans første møte med Stavanger Symfoniorkester. 

Ainhoa Zuazua er en ung spansk sopran fra Baskerland. Etter studier i Madrid og Wien flyttet hun til Frankrike og ble med i Strasbourg-operaens program for unge sangere, ”Les Jeunes Voix du Rhin”. Hun brukes mye som solist i oratorier og på festivaler i Frankrike og Spania, og hun har allerede rukket å gjøre mange ulike operaroller, fra Belinda i Purcells Dido og Aeneas til Michaela i Carmen. Nylig sang hun rollen som Donna Anna på operaen i Grenoble, og i februar skal hun synge i operaen Hans og Grete av Engelbert Humperdinck i Centre Lyrique i Auvergne i Frankrike. Konserten her i Stavanger blir hennes første opptreden i Norge.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar