SSO

En blogg om Stavanger Symfoniorkesters vei fra Kuppelhallen via Carnegie Hall i New York til Nytt Konserthus i Bjergsted

22.11.2011

Jakten på den perfekte trombone - et reisebrev

Gaute, Blair og undertegnede har nå tilbragt et døgn i Bremen hos en av verdens beste trombonemakere.  Turen startet forsåvidt søndag kveld hjemme hos Gaute med litt god mat, akklimatisering og lytting på gamle tromboneplater (på LP!) fra 60 og 70-tallet før vi tok en sen kveld på Lura og gjorde oss klar til tidlig avreise neste dag.

Klokka var ikke mer enn 04.30 da vekkerklokka begynte å mane oss avgårde. Flyet gikk via København og allerede kl 10 ble vi møtt av Heinrich Thein på flyplassen i Bremen.  Blair kom via London en liten halvtime etter oss, og så skulle vi ut til Theinfamiliens hovedkvarter og få prøve instrumenter.


Trombonetesting hos Thein
Fra klokka 11 til 18 prøvde vi ulike modeller og sammensetninger kun avbrutt av en liten lunsjpause.  Heinrich var med oss hele tida og kom med små forslag underveis. "Kanskje du skal prøve denne bøylen, eller denne leadpipen?" Vi skifta klokkestykker og slider til vi hadde mista helt oversikt, men klangen og lyden ble stadig bedre og 
mer sånn som vi ønsket. 


De individuelle tilpasningene og mulighetene virket nærmest uendelige, men Heinrich styrte oss gradvis i riktig retning. De siste timene begynte vi å spille sammen for å forsøke å få en best mulig gruppeklang.  Heinrich fortsatte å gjøre små justeringer. Gaute fikk prøve en sølvpipe som plutselig fikk han til å smelte inn i vår klang, Blair og jeg skifta stemmebøyler og vips så føltes alt helt riktig ut.


To lykkelige trombonister
Vi begynte etterhvert å bli ganske slitne etter all spillinga, så vi tok en liten pause og fikk omvisning i produksjonslokalene. Der fikk vi hilse på instrumentmakerne som alle satt og jobba i ulike stadier over sine instrumenter. Åtte års utdannelse kreves det for å bli mester i dette faget, og de har 3 mestere pluss 12 andre ansatt for å levere håndlagde instrumenter av denne kvaliteten.


Verdens minste spillbare piccolotrombone


Nå er det tirsdag formiddag og vi er på vei for å gjøre de siste justeringene på de instrumentkombinasjonene vi fant igår. Så er det bare å glede seg til april neste år når våre instrumenter endelig blir ferdige:-)


Mvh
Ebbe Sivertsen
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar