SSO

En blogg om Stavanger Symfoniorkesters vei fra Kuppelhallen via Carnegie Hall i New York til Nytt Konserthus i Bjergsted

24.03.2011

Per Dahl oppsummerer suksessen

Gårsdagens konsert i Carnegie ble en kjempesuksess.
Ingerine Dahl og Per Dahl
 Ikke bare var det et nesten fullt auditorium, men fra scenen kom det spill levende musikk. Her var det ingen transportetapper i verkene. Fabio Biondi ledet sine medmusikanter med kjærlighet inn i stadig nye uttrykk som både utforsket salens gode akustikk og som overgikk de flestes forventninger til denne musikken. Tydeligst ble dette kanskje når orkesteret med Biondi som solist spilte 2. sats fra Haydns fiolinkonsert som ekstranummer. Da fikk vi høre Biondi legge opp til et helt annet perspektiv på satsen enn det som vi tidligere hørte mellom 1. og 3. sats, slankere, mer inderlig og samtidig luftigere. Når de så nærmer seg de to avslutningsakkordene bøyer han seg inn mot orkesteret og ber de spille pizzicato i stedet for å stryke med buen slik de alltid har gjort de andre gangene, og han fikk det han ønsket. 
Jeg tror det er første gang et symfoniorkester har sin Carnegiedebut hvor dirigenten i den grad improviserer frem det musikalske uttrykket der og da, men selvsagt innenfor den stilistiske rammen som Biondi har lagt opp til gjennom sitt nitidige arbeid med orkesteret. 
Og resultatet blir de unike konsertopplevelsene. 
Det er dette som er Biondi/SSOs styrke; de lager spill levende musikk.
Hilsen Per Dahl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar