SSO

En blogg om Stavanger Symfoniorkesters vei fra Kuppelhallen via Carnegie Hall i New York til Nytt Konserthus i Bjergsted

16.03.2011

Tull i Tollen - Men hurra for gutta våre!

Hver gang orkesteret skal reise på turné utenlands, må det ordnes med tollpapirer for alle instrumenter. Her står det spesifisert hva vi har med oss og hva det har av verdi. Denne møysommelige jobben er det podieinspisient Glenn Paulsen som tar seg av.
De minste instrumentene tar musikerne selv med på reisen som håndbagasje. Celloene får kjøre luksusversjonen med egen flybillett og sete med gratis drinker. Instrumenter i håndbagasjen følges av et individuelt tollpapir som må underskrives av musikeren og stemples av tollvesenet før det er gyldig.
Programsjef Arne Almroth
Større instrumenter som kontrabasser reiser derimot alene ut i verden flere dager i forkant som frakt i spesialbygde transportkasser. Disse instrumentene står oppført på et annet tollpapir, kalt Carnet, som må stemples av tollvesenet ved utførsel fra Norge. Denne gang måtte kontrabassene reise til og med før orkesteret var ferdig med konsert i Stavanger, og bassgruppen måtte derfor finne på kreative løsninger.
I USA er programavdelingen i fremskutt posisjon for å gjøre klart til orkesteret og gjester ankommer. Tollkontoret i USA tar helg et kvarter før orkesteret lander, og noen må være på plass på forhånd for å ordne med lastebil og hente ut instrumentene før de stenger. Programsjef Arne Almroth har fått det ærefulle oppdrag å få stemplet fraktbrev og Carnet hos US Customs, før han henter instrumentene hos SAS Cargo Newark. Hvis ikke tollklareringen går i orden før orkesteret er på plass, vil to av konsertene i USA være fremført innen vi ser kontrabassene våre igjen.
Go, Arne – GO!

Hilsen programkoordinator Kristiane og podieinspisient Glenn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar